Rient Ploeger (73) is vrijwilliger bij VPTZ. Hij waakt ’s nachts bij stervenden in hun eigen vertrouwde omgeving. Daarmee geeft hij ‘zin’ aan zijn pensioen. Zijn motto is: er zijn. ‘VPTZ-vrijwilligers zijn geen therapeuten of verpleegkundigen. We nemen even de aanwezigheid over van de naasten.’
‘Gemiddeld één nacht in de week ga ik naar terminaal zieke mensen in Nijmegen en omgeving voor een nachtwake’, vertelt Rient. ‘Overdag waak ik soms ook, maar ik vind de nacht het fijnst, de tijd staat dan even stil. Voor familie en vrienden is de periode vóór het overlijden van een geliefde heel intens. Constant aanwezig zijn, zorgen, waken. Het is fijn als ik die zorg een beetje kan overnemen.
Rouw
Drie jaar geleden overleed mijn vrouw Aafke aan de gevolgen van kanker. In de periode voor haar dood werden wij bijgestaan door vrijwilligers. Ik rouwde en liep duizend kilometer van de Pyreneeën naar Santiago om haar as uit te strooien. Anderhalf jaar geleden koos ik er zelf voor om vrijwilligerswerk te gaan doen. Door dit werk houd ik de intensiteit van die periode, en haar, een beetje vast.
Samen stil
Als vrijwilliger kom je bij mensen die terminaal zijn. Dit betekent dat iemand binnen drie maanden gaat sterven nadat ik word ingezet. Soms eerder, maar eigenlijk nooit langer. Het komt dus weleens voor dat ik zes weken lang bij dezelfde persoon kom. Dan bouw je wel een band met iemand op. We voeren mooie gesprekken of zijn gewoon samen stil. Sterven is eigenlijk heel normaal. Dood gaan we immers allemaal. En als je je daar bewust van bent, kun je heel goed leven. Ik vier mijn bestaan, maar weet dat de dood er is. Daardoor geniet ik nog meer van het leven.
Je taak is om er gewoon te zijn. Dat is al genoeg
Het werk voelt heel waardevol. Je kunt lucht brengen in situaties waarin mensen op hun tandvlees lopen. Tegelijkertijd laten mensen wildvreemden bij hun stervende geliefde. Dat is nogal wat. Vaak wordt er gevraagd of dit werk niet heel erg zwaar is. Maar ik kan het werk emotioneel goed aan. Het zijn niet mijn geliefden en dat maakt het gemakkelijker. Als een situatie mij wel aan het hart gaat, dan is er altijd de mogelijkheid om na een wake met andere vrijwilligers te praten.
Intense periode
Iedereen zou dit werk kunnen doen. Maar je moet wel op je handen kunnen zitten. Geen verantwoordelijkheden nemen die niet van jou zijn. Als mensen normaal gesproken de koffiekopjes niet direct afwassen, moet jij dat niet ineens wel gaan doen. Je taak is om er gewoon te zijn. Dat is al genoeg. Sterven is een intense periode. Je praat, verbindt en evalueert soms. Het is fijn om die periode zo waardevol mogelijk te maken.’
(bron: indebuurt.nl/nijmegen)
Een VPTZ-organisatie bij u in de buurt?
Bij VPTZ Nederland zijn ruim 200 lidorganisaties aangesloten. Zij bieden palliatieve terminale zorg thuis, in hospices en in een aantal gevallen ook in een zorginstelling. Op deze kaart vindt u snel een VPTZ-organisatie in uw buurt. Elke organisatie werkt op z’n eigen manier. De ene organisatie richt zich bijvoorbeeld alleen op vrijwilliger palliatieve terminale zorg. Andere organisaties hebben een ruimer werkgebied: informeer gerust bij de organisatie in uw omgeving of er ook in uw woonplaats zorg thuis mogelijk is.
Meer verhalen lezen van en over VPTZ-vrijwilligers?
Kijk op de jubileum-verhalen-pagina.