(foto uit privécollectie Morp de Rooij)
Morp de Rooij en zijn vrouw Thea hadden jarenlang een eigen zaak. Ze waren gewend om alles zelf te doen en voor elkaar te zorgen. Totdat Thea te horen kreeg dat ze leed aan de ziekte van Kahler, beenmergkanker. In de laatste fase van haar leven krijgen ze ondersteuning van een vrijwilliger. ‘In het begin voelde ik mij schuldig dat iemand anders de zorg voor mijn vrouw een paar uurtjes overnam, maar uiteindelijk gaf het heel veel rust.’
‘Jarenlang gaven we de moed niet op’, vertelt Morp. ‘We gingen ziekenhuis in en uit. Maar ondanks alle behandelingen ging Thea’s situatie achteruit. Er brak een periode aan waarin ze enorm genoot van gezellige uitjes met mij, onze kinderen en haar vriendinnen. Maar uiteindelijk lukte ook dat steeds minder goed.
Liefdevol pushen
De mantelzorg werd voor mij ook steeds zwaarder. Door liefdevol pushen van de betrokken oncologieverpleegkundige kwam er thuiszorg. Al snel schakelde die een vrijwilliger van VPTZ de Biltse Kernen in. De coördinator had in het gesprek al snel door wie Thea was en wie wij nodig hadden.
Ik kon letterlijk even op adem komen
Perfecte match
Een half jaar lang kwam elke maandagmiddag vrijwilligster Irene. Het was een perfecte match. In de uren dat zij er was, had ik even tijd voor mezelf. Later kwam er naast Irene nog een tweede vrijwilliger bij. Dan ging ik even fietsen of zwemmen in de Maarsseveense plassen. Ik kon dan letterlijk even op adem komen. In het begin voelde ik mij heel schuldig. Nu weet ik dat ik het alleen heb kunnen volhouden door de hulp van de vrijwilligers.
Hoe eerder hoe beter
Vrienden en familie deden ook heel veel. Maar de hulp van vrijwilligers is anders. Je hoeft niet steeds iemand met jouw vragen te belasten. Je kunt dingen van tevoren plannen. Je kunt afspraken maken met de pedicure, tandarts en even goed boodschappen doen. Als mantelzorger heb je echt iets aan de ondersteuning van vrijwilligers. Mijn advies: vraag tijdig hulp aan bij VPTZ. Kom je er niet uit? Vraag dan je huisarts of eventueel de thuiszorg om hulp. Zij kunnen je informatie geven over de ondersteuning van VPTZ-vrijwilligers. Hoe eerder hoe beter.’
Een VPTZ-organisatie bij u in de buurt?
Bij VPTZ Nederland zijn ruim 200 lidorganisaties aangesloten. Zij bieden palliatieve terminale zorg thuis, in hospices en in een aantal gevallen ook in een zorginstelling. Op deze kaart vindt u snel een VPTZ-organisatie in uw buurt. Elke organisatie werkt op z’n eigen manier. De ene organisatie richt zich bijvoorbeeld alleen op vrijwilliger palliatieve terminale zorg. Andere organisaties hebben een ruimer werkgebied: informeer gerust bij de organisatie in uw omgeving of er ook in uw woonplaats zorg thuis mogelijk is.
Meer verhalen lezen van en over VPTZ-vrijwilligers?
Kijk op de jubileum-verhalen-pagina.