๐’๐ฎ๐›๐ฌ๐ข๐๐ข๐ž๐›๐ž๐๐ซ๐š๐  ๐•๐ซ๐ข๐ฃ๐ฐ๐ข๐ฅ๐ฅ๐ข๐ ๐ž๐ซ๐ฌ ๐ข๐ง ๐๐ž ๐ฉ๐š๐ฅ๐ฅ๐ข๐š๐ญ๐ข๐ž๐ฏ๐ž ๐ญ๐ž๐ซ๐ฆ๐ข๐ง๐š๐ฅ๐ž ๐ณ๐จ๐ซ๐  ๐จ๐ง๐ฏ๐ž๐ซ๐ฐ๐š๐œ๐ก๐ญ ๐ฆ๐ž๐ญ ๐Ÿ–% ๐ ๐ž๐๐š๐š๐ฅ๐

Geacht Tweede Kamerlid, afgelopen woensdag 9 oktober stuurden wij, VPTZ Nederland, u een mail over de inzet van vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg. Zorgelijke, actuele ontwikkelingen zijn de aanleiding om u opnieuw te mailen. Gisteren is - nota bene in de Week van de Palliatieve Zorg! - duidelijk geworden dat organisaties met vrijwilligers in de palliatieve zorg voor komend jaar bijna 8% minder subsidie krijgen per persoon die zij ondersteunen.

De afgelopen jaren ontvingen steeds meer mensen in de laatste levensfase ondersteuning van een vrijwilliger zowel thuis, in een hospice als in een zorginstelling. Omdat de subsidieregeling werkt met een budgetplafond, is het bedrag per geholpen persoon flink gedaald. Organisaties met vrijwilligers, waaronder een groot gedeelte van alle hospices in Nederland, ontvangen nu een substantieel lager bedrag omdat zij meer mensen zijn gaan helpen. Om te zorgen dat organisaties hetzelfde bedrag per inzet krijgen als vorig jaar, is โ‚ฌ 3.086.071 nodig. ย De daling van het subsidiebedrag heeft grote gevolgen, en brengt het voortbestaan van hospices en organisaties die vrijwilligers in de thuissituatie inzetten in gevaar. En dit in een tijd waarin juist steeds vaker een beroep gedaan wordt op vrijwilligers, er meer zorgtaken bij vrijwilligers worden neergelegd en een uitbreiding van het aantal hospicebedden nodig is.

VPTZ Nederland dringt namens haar leden aan op uw hulp: roep de staatssecretaris op deze serieuze daling van de subsidiebijdragen voor hospices en vrijwilligersorganisaties terug te draaien! ย 

N.B. Morgen, woe 16 okt om 20.30 uur, debatteert de Tweede Kamer over palliatieve zorg.

ย ————————————————————–

9 oktober 2024

Geacht Tweede Kamerlid,

Op woensdag 16 oktober vindt het Kamerdebat over palliatieve zorg plaats. VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) Nederland vraagt u daarbij ook aandacht te besteden aan de informele zorg voor mensen in de laatste levensfase. Vrijwilligers spelen namelijk een onmisbare en unieke rol in de palliatieve terminale zorg. Die rol zal in de toekomst alleen maar groter worden gezien het almaar stijgende personeelstekort in de zorg.

In 2023 hebben ruim 14.500 deskundige vrijwilligers ondersteuning geboden aan ruim 16.500 cliรซnten in de laatste levensfase, en aan hun naasten. Twintig jaar geleden betrof dat nog 5.000 cliรซnten. Dat betekent dat inmiddels bij ongeveer 15% van alle mensen die overleden aan een ziekte waarbij behoefte is aan palliatieve zorg, vrijwilligers ondersteuning hebben geboden. De verwachting is dat het aantal mensen dat ondersteuning krijgt van een vrijwilliger de komende jaren verder zal blijven groeien. Niet alleen zien we dat vaker een beroep wordt gedaan op vrijwilligers, maar ook dat er meer taken en verantwoordelijkheden bij vrijwilligers worden neergelegd. Steeds vaker worden vrijwilligers gevraagd om ondersteuning te bieden bij verzorgende en verpleegkundige handelingen.

De buitengewoon belangrijke vrijwilligers kunnen hun ondersteuning alleen blijven bieden als zij trainingen kunnen volgen en begeleiding krijgen van een vrijwilligerscoรถrdinator. VPTZ-organisaties hebben daarvoor financiรซle middelen nodig. Een deel hiervan komt uit de subsidieregeling โ€˜Palliatieve terminale zorg en geestelijke verzorgingโ€™ die loopt tot en met 2026. Deze subsidieregeling werkt met een subsidieplafond: als er meer mensen ondersteuning krijgen van een vrijwilliger, daalt het bedrag dat een VPTZ-organisatie per ondersteuning krijgt. Zonder deze subsidieregeling kunnen VPTZ-organisaties niet blijven bestaan. Op dit moment zijn veel VPTZ-organisaties onzeker over hun financiรซle toekomst, omdat onduidelijk is of de subsidieregeling blijft bestaan, en of het beschikbare bedrag per inzet voldoende zal blijven. De onzekerheid is toegenomen vanwege de geluiden over aanstaande bezuinigingen op subsidies. Al met al een lastige situatie om beleid voor de toekomst te maken. We roepen u als Kamerlid dan ook dringend op om eraan bij te dragen dat de subsidieregeling ook na 2026 wordt verlengd, en dat het beschikbare bedrag meegroeit met het toenemend aantal mensen dat ondersteuning krijgt van een vrijwilliger, de toegenomen verantwoordelijkheden van vrijwilligers en ook met de inflatie.ย 

Uiteraard kunnen we bovenstaande verder toelichten en is het mogelijk om via een werkbezoek verder kennis te maken met het werk van deze waardevolle vrijwilligers.

We wensen u succes met het debat.

Met vriendelijke groet,

 

Carla Aalderink, directeur
Rosa Draaisma, beleidsadviseur

VPTZ Nederland
Barchman Wuytierslaan 10
3818 LH Amersfoort
I www.vptz.nl
T 033 760 10 70